Så går ett företagsförvärv till

Att köpa och sälja företag är något som görs dagligen, men det är inte alla som vet hur ett företagsförvärv går till. I vår företagarskola har vi nu kommit fram till en lektion där vår expert Ivar lär företagaren Stina mer om företagsförvärv.

Så här lät deras samtal.

Ivar: Hej Stina, jag har hört att ditt företag, Stinas Potensmedel AB, går bra. Särskilt er produkt Kamagra Jelly. Jag är själv inne på samma marknad med mitt företag, Ivars Stålpålar AB, och jag skulle vilja diskutera möjligheten att köpa ditt företag.

Stina: Hej Ivar, det är kul att höra att du är intresserad. Men jag är inte säker på hur ett företagsförvärv går till. Kan du berätta lite mer?

Ivar: Givetvis. Ett företagsförvärv innebär att ett företag, som i det här fallet mitt företag, köper ett annat företag, som i det här fallet är ditt företag. Det kan ske på olika sätt, men oftast sker det genom att förvärvande företaget köper aktierna i det företag som ska köpas.

Stina: Okej, jag förstår. Men hur bestäms priset på mitt företag?

Ivar: Priset bestäms genom förhandlingar mellan parterna. Det kan baseras på saker som företagets omsättning, vinst, tillgångar och framtida potential. Det är också vanligt att en extern värdering görs för att få en objektiv bild av företagets värde.

Stina: Det låter som det finns mycket att tänka på. Vad händer med mina anställda och kunder efter ett företagsförvärv?

Ivar: I regel försöker förvärvande företaget behålla de anställda och kunderna eftersom det är viktigt för fortsatt verksamhet. Men det är viktigt att diskutera detta innan ett företagsförvärv genomförs för att veta vad som gäller.

Stina: Tack för informationen, Ivar. Jag kommer att tänka på det du har sagt när jag överväger möjligheten att sälja mitt företag.

Ivar: Givetvis, jag är här för att svara på frågor och hjälpa till om du behöver det. Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *